A Viridis-Pannonia Nonprofit Kft. mind lakossági, mind ipari partnereivel hulladékelszállítási közüzemi szerződést köt.

Járatterv alapján korszerű gépparkkal és képzett személyzettel állunk a lakosság rendelkezésére, valamint nyújtunk szolgáltatást az ipari partnereinknek a hulladéktörvény hatálya alá tartozó hulladék esetében.

Higiéniai és közegészségügyi jogszabályok alapján a közszolgáltatás minden lakóingatlan számára kötelező.

A kommunális hulladékról

Sokan úgy hiszik, hogy bármit beledobhatnak a kukákba, hiszen ezért vannak. Ez korántsem így van.

Az újrahasznosítható hulladékok, a folyékony, mérgező, tűz- és robbanásveszélyes anyagok, az építési és bontási hulladékok, a lomok, az állati tetemek, valamint az elektromos és az elektronikai hulladékok sem helyezhetők a vegyes hulladék gyűjtésére szolgáló (kommunális) kukába. Zöldhulladék-gyűjtéssel érintett területeken a kerti zöldhulladék is e tilalom alá esik.

Fontos azzal is tisztában lennünk, hogy amennyiben ezen hulladékokat mégis a kommunális kukában helyezzük el, úgy a közszolgáltató a hulladék elszállítását megtagadhatja.

Ha nedves hulladékot helyezünk a kukákba, könnyen előfordulhat, hogy összetömörödik vagy belefagy. Ilyenkor a szolgáltató nem képes és nem is köteles a hulladék ürítésére. Munkatársaink közegészségügyi okokból nem nyúlhatnak bele a tartályokba.

Lakosságnál keletkező hamu hulladék kihelyezése

Az ÁHF-ben leírtakkal ellentétben 2024. február 22-től a vegyes tüzelésű kazánokban, illetve kályhákban keletkező, kis mennyiségű hamu vagy salak a kommunális gyűjtőedénybe szigorúan kihűlt állapotban, bezsákolva és összekötve elhelyezhető.

Felhívjuk fegyelmüket, amennyiben a személyzet a gyűjtés során nem megfelelően kihelyezett hamut észlel a hulladékgyűjtő edényzetben, az ürítést megtagadhatja, mivel a kuka ürítésekor a szétszóródó hamu – mint szálló por – veszélyezteti a dolgozók egészségét, továbbá a rendkívüli tűzveszély miatt forró hamu hulladékgyűjtő járműbe nem kerülhet.

Javasoljuk a tisztelt ingatlanhasználóknak, hogy a hamut lehetőség szerint a telkükön hasznosítsák: a kihűlt fahamu számos nyersanyagot tartalmaz, mely például komposztálás során javíthatja a keletkező humusz minőségét is.

További információk: MOHU – Lakosság